Cassoulet

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Gulasz po francusku

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
    200 g wędzonego boczku
    400 g karkówki wieprzowej
    300 g jagnięciny
    300 g udek z kurczaka
    300 g kiełbasy czosnkowej
    3 cebule
    duża marchew
    2 łodygi selera naciowego
    4 pomidory
    5 ząbków czosnku
    500 ml bulionu wołowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 liście laurowe
    2 razy po 3 gałązki tymianku ,estragonu i natki pietruszki
    3 goździki
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cassoulet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cassoulet 1. Fasolę namoczyłem przez noc w zimnej wodzie. W cebulę wbiłem goździki i 2 liście laurowe. Marchew i połowę boczku pokroiłem w kostkę. Odcedzoną fasolę ,pokrojony boczek ,marchew ,cebulę ,2 ząbki czosnku i jeden bukiet ziół zalałem zimną wodą ,posoliłem i gotowałem godzinę na małym ogniu.
    Mięsa pokroiłem w kostkę ,obsmażyłem na oliwie. Dodałem 2 posiekane cebule ,pokrojone łodygi selera ,pokrojone w ósemki pomidory ,pozostały czosnek (rozgnieciony) ,2 liście laurowe i drugi bukiet ziół. Podlałem bulionem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 40 minut ,uzupełniając bulion. Dodałem pokrojoną kiełbasę i dusiłem 10 min. Ugotowaną fasolę odcedziłem ,dodałem do potrawy. Całość przełożyłem do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wierzch przykryłem plasterkami boczku i piekłem 45 min. w temperaturze 180 stopni C.
    Podałem z pieczonymi w folii ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować