300 g białej fasoli
200 g wędzonego boczku
400 g karkówki wieprzowej
300 g jagnięciny
300 g udek z kurczaka
300 g kiełbasy czosnkowej
3 cebule
duża marchew
2 łodygi selera naciowego
4 pomidory
5 ząbków czosnku
500 ml bulionu wołowego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 liście laurowe
2 razy po 3 gałązki tymianku ,estragonu i natki pietruszki
3 goździki
sól ,pieprz
1.Fasolę namoczyłem przez noc w zimnej wodzie. W cebulę wbiłem goździki i 2 liście laurowe. Marchew i połowę boczku pokroiłem w kostkę. Odcedzoną fasolę ,pokrojony boczek ,marchew ,cebulę ,2 ząbki czosnku i jeden bukiet ziół zalałem zimną wodą ,posoliłem i gotowałem godzinę na małym ogniu.
Mięsa pokroiłem w kostkę ,obsmażyłem na oliwie. Dodałem 2 posiekane cebule ,pokrojone łodygi selera ,pokrojone w ósemki pomidory ,pozostały czosnek (rozgnieciony) ,2 liście laurowe i drugi bukiet ziół. Podlałem bulionem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 40 minut ,uzupełniając bulion. Dodałem pokrojoną kiełbasę i dusiłem 10 min. Ugotowaną fasolę odcedziłem ,dodałem do potrawy. Całość przełożyłem do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wierzch przykryłem plasterkami boczku i piekłem 45 min. w temperaturze 180 stopni C.
Podałem z pieczonymi w folii ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Komentarze