Cavatelli to krótki, drobny makaron o zrolowanej krawędzi. Powstaje z mąki, wody i odrobiny soli. Podawany z sosami mięsnymi, warzywnymi, ale też i z rybnymi.
4.49 (192 ocen)
Porady
Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To zniej właśnie powstaję najlepszy włoski makarony, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp. Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli taką nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką pszenną 550 lub 650. Surowy makaron można zamrozić. Cavatelli ależy ułożyć w odstępach na tace wysypanej mąką i wsadzić do zamrażalnika. Lekko podmrożony wsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i przechowaywać w zamrażalniku. Jak gotować? Zamrożony makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować al dente.
Komentarze