CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch

4.49 (192 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Cavatelli to krótki, drobny makaron o zrolowanej krawędzi. Powstaje z mąki, wody i odrobiny soli. Podawany z sosami mięsnymi, warzywnymi, ale też i z rybnymi.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 400 g mąki semola rimacinata
    ok. 200 ml wody (ilość zależy od rodzaju i wilgotności mąki)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Cavatelli -domowy makaron z południa włoch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie i dodawa powoli wodę. Najlepiej za pomocą widelca mieszać powoli wodę, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i woda połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. Zagniatać gładkie i sprężyste ciasto (konystencja ciasta na pierogi), uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
  • Mój mąż mi zawsze pomaga:* 2. Dwa sposoby *pracować na stolnicy lub drewnianej desce!):

    1)Oderwać kwałeczek ciasta, formować cieniutkie wałeczki o średnicy ok 5 mm, kroić na kawałeczki o długości ok 2cm. Docisnąć kawałeczek cista dwoma palcami (wskazujący i środkowy)i przeciągnąć go po stolnicy twrząc zrolowanie.

    2)Wałkiem rozwałkować ciasto na placki (w razie potrzeby podsypywać mąką), a następnie wykrawać nalepiej radełkim paski o szerokości ok 7mm, każdy z paseczków kroić na prostokąciki o długości ok 2 cm.
    Docisnąć lekko prostokącik palcami (wskazujący i środkowy)i przeciągnąć go po stolnicy twrząc zrolowanie.

    Układać makaron w odstępach na stolnicy lub ściereczce kuchennej podsypanej mąką .
  • image-1hvqjvw 3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente.
    Przygotować ulubiony sos i Buon Appetito!

Porady

Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To zniej właśnie powstaję najlepszy włoski makarony, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp. Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli taką nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką pszenną 550 lub 650. Surowy makaron można zamrozić. Cavatelli ależy ułożyć w odstępach na tace wysypanej mąką i wsadzić do zamrażalnika. Lekko podmrożony wsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i przechowaywać w zamrażalniku. Jak gotować? Zamrożony makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować al dente.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować