Cebulowe krokiety

5 (158 ocen)

Czasem wystarczy tak nie wiele składników, aby uzyskać pyszne danie. Krokiety te najlepiej smakują na ciepło, gdy cebule opływa rozpuszczony ser. Efekt znakomity!

Składniki:

  • Składniki na około 6-8 sztuk
    Ciasto:
    • 1 szklanka mąki,
    • 2 szklanki mleka,
    • 2 małe jajka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Sól do smaku,
    Dodatkowo:
    • Około 5 cebul,
    • Olej do smażenia,
    • 10 dag sera żółtego,
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • jajko do panierki,
    • bułka tarta do panierki
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Cebulowe krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, jajka, proszek oraz sól. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy porcjami naleśniki.
  • zwijanie 2. Na upieczone nakładamy po około 2 łyżki nadzienia cebulowego. Naleśniki zwijamy formując kształt krokieta.
  • smażenie 3. Zawinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło.
  • przygotowanie nadzienia 4. NADZIENIE:
    Cebulę przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli jest duża przekrawamy wcześniej na cztery części. Pokrojoną przekładamy na patelnie i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zeszkloną cebule doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do delikatnie przestygniętej dodajemy bułkę tartą, a następnie ser. Całość mieszamy.
    Nadzieniem smarujemy naleśniki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować