Czasem wystarczy tak nie wiele składników, aby uzyskać pyszne danie. Krokiety te najlepiej smakują na ciepło, gdy cebule opływa rozpuszczony ser. Efekt znakomity!
Składniki:
Składniki na około 6-8 sztuk
Ciasto:
• 1 szklanka mąki,
• 2 szklanki mleka,
• 2 małe jajka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól do smaku,
Dodatkowo:
• Około 5 cebul,
• Olej do smażenia,
• 10 dag sera żółtego,
• 4 łyżki bułki tartej,
• świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• jajko do panierki,
• bułka tarta do panierki
Cebulowe krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, jajka, proszek oraz sól. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy porcjami naleśniki.
2.Na upieczone nakładamy po około 2 łyżki nadzienia cebulowego. Naleśniki zwijamy formując kształt krokieta.
3.Zawinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło.
4.NADZIENIE:
Cebulę przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli jest duża przekrawamy wcześniej na cztery części. Pokrojoną przekładamy na patelnie i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zeszkloną cebule doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do delikatnie przestygniętej dodajemy bułkę tartą, a następnie ser. Całość mieszamy.
Nadzieniem smarujemy naleśniki
Komentarze