Cebulowe rozgrzewanie cebulowe_przysmaki

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Zupa cebulowa, choć wydaje się zarezerowane dla francuskiej sztuki kulinarnej, to w polskich starych książkach kucharskich, jest dla niej miejsce. Znana była u nas, potem zapomniana, a teraz wraca!

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cebula (duża): 5 sztuk
    - czosnek: 3 ząbki
    - bulion warzywny**: 1 litr

Cebulowe rozgrzewanie cebulowe_przysmaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszatkować ebulę na pół krążki, cienkie. Wrzuciłć do garnko-patelni z grubym dniem na rozpuszczone masło, smażyć z 10 minut - żeby się ładnie zarumieniło. Posypać cukrem, mąką i dodać roztarty czosnek z solą, gałkę i tymianek - wymieszałam. Po chwili wlać bulion, wymieszać i przykryć. Bobrowało się około 30 minut. W tym czasie pokroić na kwadraty stare pieczywo i uprażyć na patelni aż wyschną. teraz wlać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy