Zupa cebulowa, choć wydaje się zarezerowane dla francuskiej sztuki kulinarnej, to w polskich starych książkach kucharskich, jest dla niej miejsce. Znana była u nas, potem zapomniana, a teraz wraca!
Cebulowe rozgrzewanie cebulowe_przysmaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszatkować ebulę na pół krążki, cienkie. Wrzuciłć do garnko-patelni z grubym dniem na rozpuszczone masło, smażyć z 10 minut - żeby się ładnie zarumieniło. Posypać cukrem, mąką i dodać roztarty czosnek z solą, gałkę i tymianek - wymieszałam. Po chwili wlać bulion, wymieszać i przykryć. Bobrowało się około 30 minut. W tym czasie pokroić na kwadraty stare pieczywo i uprażyć na patelni aż wyschną. teraz wlać do miseczek, dodać grzanki i posypać serem.
Komentarze