cebulowe schabowe z kiełkami pora

0 (0 ocen)

Schabowe marynowane w mleku i cebuli szalotce podane z kiełkami pora. Co prawda kiełki nie są konieczne, ale świetnie dopełniają smak schabowego.

Składniki:

  • 5 plastrów ze schabu wieprzowego
    2 szalotki
    szklanka mleka
    sól
    świeżo mielony pieprz
    jajko
    bułka tarta

    2-3 łyżki sklarowanego masła
    5 wiórków masła, nie klarowanego

    do przybrania
    kiełki pora
    plasterki cytryny
    koperek
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebulowe schabowe z kiełkami pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbijamy. Rozkładamy na talerzu i obkładamy plasterkami szalotki. Zalewamy mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Odlewamy mleko i zdejmujemy cebulę z kotletów.
  • 3. Kotlety oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 4. Zanurzamy w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
  • 5. Kotlety smażymy z obu stron na gorącym maśle sklarowanym.
  • 6. Zmniejszamy ogień. Na każdym kotlecie kładziemy po wiórku masła i dusimy pod przykrycie jeszcze kilka minut.
  • 7. PROPOZYCJA PODANIA:
    Na talerz wykładamy kiełki pora na nich układamy kotlet schabowy. Dodatkowo ozdabiamy koperkiem, pomidorkami koktajlowymi i plasterkami cebuli. Smacznego.

Porady

Do smażenia kotletów można również użyć smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować