" Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna "pieczeń " jabłkowo - cebulowa z ciasta francuskiego.

  • 15 min

Składniki:

  • - ciasto francuskie - 1 op. ( ok. 350 g )
    - jabłka - ok. 0,5 kg
    - cebula - ok. 0,5 kg
    - masło - 2 łyżki
    - sól ziołowa
    - pieprz
    - suszona szałwia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Pieczeń

" cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń cebulowa 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190C.

    Formę do keksu
    ( ja użyłam silikonowej )
    wykładamy ciastem w taki sposób, aby ciasto lekko zwisało z formy.
    Wstawiamy do lodówki wraz z pozostałym ciastem.

    Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

    Z jabłek usuwamy gniazdo nasienne .
    Obieramy ze skórki.
    Kroimy w plastry.

    Jabłka i cebulę układamy naprzemiennie warstwami w przygotowanej formie, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem i szałwią.

    Zawijamy brzegi ciasta do środka i sklejamy.

    Posypujemy pokrojonym masłem.

    Przykrywamy pozostałym ciastem.

    Po środku robimy niewielki otwór.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę.

    Lekko studzimy i zajadamy ze smakiem!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować