Cebulowo paprykowe udka zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja obiadowa, bardzo szybka i łatwa do zrobienia.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g udek z kurczaka bez kości i skóry
    3 średnie cebule
    pół dużej czerwonej papryki

    sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany
    suszona bazylia

    SOS BESZAMELOWY
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    1,75 szklanki mleka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebulowo paprykowe udka zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z udek kurczaka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Układamy w szklanym naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimyw grube półplastry. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Półplastrami cebuli obkładamy w naczyniu żaroodpornym mięso. Całość obsypujemy kawałkami papryki.
  • 3. SOS. Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
  • 4. Na mięso wyłożone warzywami wlewamy gorący sos. Posypujemy na wierzchu suszoną bazylią. Wierzch naczynia zakrywamy folią aluminiową.
  • 5. Danie pieczemy 40 minut w 200 stopniach, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować