Cebulaczki

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    12 g świeżych drożdży
    1/4 szkl letniego mleka
    1/2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki miękkiego masła
    3 średnie cebule

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce oleju.
    Ostudzić
  • 2. Mleko, 3/4 szkl letniej wody, cukier i masło wymieszać
  • 3. Z drożdży płaskiej łyżki cukru, 1/2 łyżki mąki i 1 1/2 łyżki mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, dodać płynną masę i cebulę.
    Zagnieśc gładkie i elastyczne ciasto, przykryć odstawić do podwojenia objętości.
  • 5. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na równe części.
    Uformować bułeczki, ułożyć na blasze oprószonej mąką, przykryć i odstawić na 40 minut.
  • 6. Piec 20 min w 200 stopniach

Komentarze

Podobne przepisy