Cebulaczki.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka przekąska na śniadanie lub kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 mąki pszennej
    2 dag świeżych drożdży
    1 łyżka ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany 12 %
    1 jajko
    łyżka oleju
    łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli

    Farsz:
    2 cebule
    1 łyżka oleju do smażenia
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    margaryna do posmarowania blaszki
    mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki

Cebulaczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem.Do mąki dodać drożdże i pozostałe składniki,zagnieść ciasto.
  • Farsz. 2. Cebulę obrać i pokroić,udusić do miękkości na oleju,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Przestudzić.
  • Formowanie. 3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy,kroić w kwadraty lub prostokąty,nakładać farsz i zlepiać brzegi.
  • Do pieczenia. 4. Układać na blasze posmarowanej margaryną i posypanej mąką
  • Upieczone. 5. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy