Cebularze

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam u znajomej blogerki Pyzy. Trochę go po swojemu zmodyfikowałam i dzielę się nim ze światem. Jest pycha. Polecam :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    400 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    1 jajko
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/3 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki cukru

    Składniki na farsz:

    4 duże cebule
    3 łyżki oleju
    2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
    sól
    pół łyżeczki cukru
    1 łyżeczka przyprawy Harissa

    Dodatkowo:

    3 łyżki sera żółtego startego na tarce z drobnymi oczkami
    2 łyżki maku
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko, resztę mleka, sól i olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
    Formujemy kulę i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy farsz.
    Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego cebulę, wsypujemy cukier i ok. 3/4 łyżeczki soli. Lekko podsmażamy ( cebula nie może się zarumienić ), a następnie wlewamy 4 - 5 łyżek wody i dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie.
    Doprawiamy ją do smaku Harissą i solą. Farsz cebulowy mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części - ja zrobiłam 16 bułeczek.
    Z każdej formujemy kuleczkę, którą układamy na blaszce i lekko spłaszczamy dłonią.
    Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia na ok. 30 minut.
  • 4. Denkiem szklanki lub filiżanki robimy w każdej bułce wgłębienie. Nakładamy na nie farsz i posypujemy serem żółtym. Boki cebularzy smarujemy mlekiem. Całe bułki posypujemy makiem.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ok. 25 minut.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować