Cebularze

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Dla wszystkich wielbicieli cebularzy. Idealne i świeże nawet następnego dnia.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 dag drożdży, szklanka ciepłego mleka, 2 szklanki mąki, łyżka cukru, jajko, szczypta soli.
    Wierzch: 6 cebul, łyżka maku, sól, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Cebulaki

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: łyżkę mąki, cukier i drożdże rozprowadzamy w mleku i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją swoja objętość dodajemy je do miski z mąką, wbijamy jajko, solimy. wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 min. Następnie rozwałkowujemy na cienkie placki i wycinamy koła.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka. Do wrzącej wody wrzucamy posiekana cebulę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i przekładamy do miski, dodajemy mak, olej i solimy. Farsz ma być dosyć słony. Odstawiamy na kilka godz, a najlepiej na całą noc.
    Na koła z ciasta nakładamy farsz, można posypać żółtym serem. Pieczemy około 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować