Cebularze-domowe

4.97 (193 ocen)

  • 15 min

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Najlepsze są gorące, z chrupiącą skórką o delikatnym smaku pieczonej cebuli i maku. Pyszne z masłem!

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO
    30g drożdży
    pół litra ciepłej wody
    łyżka cukru
    łyżka soli
    6 łyżek oleju
    1 kg mąki

    WIERZCH CEBULOWY
    2-3 cebule
    2-3 łyżki niebieskiego maku
    jajko do smarowania
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.97 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Placki

Cebularze-domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebularze domowe 1. Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
  • Cebularze 2. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.
  • Cebularze 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie wymieszać,by pióra się oddzieliły. Przykryć i wstawić do lodówki na min godz.
  • Cebularze 4. Wrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć ''makową cebulę'' a brzegi placów posmarować skłóconym jajkiem. Piec ok 25-30min w temp 180 stopni.

Porady

Cebulę z makiem najlepiej przygotować kilka godz wcześniej a nawet dwa dni. Można też ją sparzyć wrzątkiem przed wymieszaniem,ale ja nie parzę, ma dzięki temu bardziej wyrazisty smak i zapach po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować