Cebularze pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardzo smaczna przekąska na ciepło. Cebularze stanowią też świetny dodatek do zup, np. do świątecznego barszczu.

  • Średni

Składniki:

  • - Mąka pszenna pełnoziarnista: 0.5 kilograma
    - świeże drożdże: 4 dekagramy
    - miód: 0.5 łyżeczki
    - olej: 4 łyżki
    - cebula: 80 dekagramów
    - margaryna: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebularze pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, zrobić dołek. Drożdże rozmieszać z miodem i 3 łyżkami letniej wody, przykryć i odstawić na 20 min. Następnie dodać 1,5 szkl letniej wody oraz olej. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na 30min w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowywać na prostokąty o wym. 8x15cm, nakładać porcję cebuli, zwijać w rulon, skleić brzegi. Ułożyć na blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 15 min. Piec ok. 25 min w temp. 180-200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować