Cebularze z czerwoną cebulą i karmelizowaną żurawiną

0 (0 ocen)

Bułki drożdżowe z czerwoną cebulą, karmelizowaną żurawiną całość pospana makiem oraz świeżym rozmarynem.

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    125 ml letniego mleka
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki roztopionego masła

    nadzienie:
    duża czerwona cebula
    łyżka masła
    sól

    150 g świeżej żurawiny
    2-3 łyżki miodu
    szczypta soli

    mak do posypania
    świeży rozmaryn do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Cebularze z czerwoną cebulą i karmelizowaną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, zarabiamy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.

    Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią się pęknięcia dodajemy sól i rozpuszczone masło. Energicznie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy je mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • 2. W czasie, gdy ciasto wyrasta zajmujemy się obłożeniem.
    Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy ja na maśle. Lekko solimy.
  • 3. Do garnuszka wsypujemy żurawinę, dodajemy miód i sól. Gotujemy do momentu, aż przestanie pękać.
  • image-001wjn7 4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże chcemy mieć cebulaki).

    Na cieście układamy podduszoną cebulę i żurawinę. Całość posypujemy makiem.

    Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • 5. Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15-20 minut w 190-200 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika.

    Upieczone bułeczki posypujemy rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować