"Cebularze z mozzarellą i kiełbaską"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jak nazwa wskazuje, główny składnik- cebulka, ale... przygotowując je dziś dla mojego męża, postanowiłam je wzbogacić, dodając mozzarellę i kiełbaskę :) Smaczne, jak również proste w wykonaniu danie na kolację :))

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250ml mleka,
    50g świeżych drożdży (pół kostki),
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    4 łyżki oliwy,
    450 g mąki

    NADZIENIE:
    6 średnich cebul,
    3 łyżki margaryny
    2 płaskie łyżeczki majeranku,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    szczypta ostrej papryki (według uznania można więcej)
    2 łyżki kwaśnej śmietany,
    1 żółtko,
    16 małych kuleczek mozzarelli,
    kawałek pokrojonej w kostkę kiełbaski
    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Ciasto

"cebularze z mozzarellą i kiełbaską" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Mleko podgrzewamy aby było letnie.
    Do miseczki kruszymy pół kostki drożdży, dodajemy jedną łyżeczkę cukru i jedną, pełną łyżkę mąki, zalewamy to 3 łyżkami letniego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i czekamy około 15-20 min aby drożdże się "ruszyły".
  • 2. Do dużej miski przesiewamy 450 g mąki i wsypujemy sól. Do pozostałej ilości letniego (nie gorącego by jajko się nie ścięło) mleka wbijamy jajko, dodajemy olej i wszystko mieszamy. Do miski z mąką wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży, mieszamy delikatnie ręką i wlewamy rozmącone mleko, jajko i olej. Wyrabiamy dobrze ciasto, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20- 30 minut, tak by wyrosło, czyli zwiększyło swoja ilość :)
  • 3. W czasie gdy odstawiliśmy ciasto do wyrośnięcia, przygotowujemy nadzienie. Cebulkę siekamy w kostkę, na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy na nią cebulkę. Dodajemy sól, paprykę, gałkę muszkatołową i majeranek, mieszamy i podsmażamy aż cebulka zmięknie, około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już cebulka jest zimna, dodajemy do niej żółtko, śmietanę i doprawiamy pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy.
  • 4. Kiełbaskę kroimy w kostkę.
  • 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 okrągłych kulek/ kawałków. Rozgniatamy je w rękach lub delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy. W każdym kawałku ciasta robimy niewielki dołek, na każdym cebularzu układamy po dwie kulki mozzarelli, następnie nakładamy przygotowane nadzienie i posypujemy kiełbaską pokrojona w kostkę. Tak przygotowane cebularze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 20- 25 minut. Gotowe, smacznego :))

Porady

Ilość pieprzu i papryki ostrej według uznania. Cebularze możemy jeść z dodatkiem ketchupu, gdyż w takim wykonaniu troszkę przypominają mini pizze :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Majeranek Mozzarella Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować