Cebularze z serem żółtym

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiam takie cebularze, pyszne, pachnące i domowe. Można je przygotować na obiad czy po prostu na przekąskę. Można podać udekorowane ulubionym ketchupem. Zioła prowansalskie sprawiają, że po całym domu pod czas pieczenia roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    300 ml ciepłego mleka
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli

    Obłożenie:
    8 dużych cebul
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    olej do smażenia
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    10 dag sera żółtego

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Przekąski

Cebularze z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
  • 2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
  • 5. Tak upieczone cebularze są gotowe do podania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować