1.Herbatniki kruszymy w mikserze. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód małej tortownicy (20 cm) wykładamy folią aluminiową. Herbatniki wsypujemy do tortownicy i dociskając np. szklanką formujemy spód i boki. Wstawiamy do lodówki. Tuż przed wlaniem masy kroimy banana i kładziemy na przygotowany spód.
2.Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałeczki i topimy na parze. Gotowy kajmak miksujemy z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą.
3.Na wcześniej przygotowany spód masę czekoladową. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny lub do lodówki na całą noc. Gdy masa dobrze zastygnie możemy "odciąć" zbyt wysokie brzegi
4.Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy drugiego banana pokrojonego w plasterki. Śmietanę wykładamy na masę czekoladową. Można udekorować niewielką ilością gorzkiego kakao. Smacznego!
Porady
Śmietana szybciej się ubije jeżeli będzie dobrze schłodzona.
Komentarze