Choinki z pierników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy, wkładamy do mąki i dodajemy pozostałe składniku. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki różnych wielkości.
Układamy w odstępach na blaszce posmarowanej masłem. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 st.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.Lukier:
Do miski przesiewamy cukier puder i wlewamy białko. Energicznie ucieramy aż cukier się rozpuści.
3.Zimne pierniki układamy w choinki- od największej na dole do najmniejszej gwiazdki na górze. Poszczególne warstwy zlepiamy ciepłym lukrem i dekorujemy.
Porady
Pierniczki można upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Szybciej zmiękną jeżeli do pojemnika włożymy kawałek jabłka.
Komentarze