Choinki z pierników

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierniczki dekoruję z całą rodziną.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    200 g prawdziwego miodu
    200 g cukru pudru
    125 g masła lub margaryny
    1 jajko
    1 pełna łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

    Lukier:
    białko
    1 szklanka cukru pudru

    Do dekoracji:
    kolorowe perełki
    cukiereczki kolorowe

Choinki z pierników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy, wkładamy do mąki i dodajemy pozostałe składniku. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki różnych wielkości.
    Układamy w odstępach na blaszce posmarowanej masłem. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 st.
    Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Lukier:
    Do miski przesiewamy cukier puder i wlewamy białko. Energicznie ucieramy aż cukier się rozpuści.
  • 3. Zimne pierniki układamy w choinki- od największej na dole do najmniejszej gwiazdki na górze. Poszczególne warstwy zlepiamy ciepłym lukrem i dekorujemy.

Porady

Pierniczki można upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Szybciej zmiękną jeżeli do pojemnika włożymy kawałek jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy