Choinki z piernika

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Pierniczkowe choinki w nowoczesnej aranżacji.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto piernikowe
    • 600 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 250 g masła
    • 250 g miodu
    • 150 g cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 przyprawa do piernika
    Lukier
    • 1 białko
    • 125 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • dowolne barwniki, u mnie różowy i zielony
    Karmel
    • 1/2 szklanki cukru
    Dekoracje
    • kolorowe pisaki cukrowe
    • cukierki perełkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Choinki

Choinki z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Choinki z piernika 1. Choinki piernikowe
    • Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko.
    • Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą.
    • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno.
    • Włożyć do lodówki na noc.
  • 2. Ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia. Na ciasto położyć trójkątne papierowe formy i wyciąć nożem trójkąty z ciasta.
    1. Ciemne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć według formy trzy takie same trójkąty równoramienne i małe pierniczki - choinki, gwiazdki do ozdoby.
    2. Tak samo zrobić choinki i ozdoby z jasnego ciasta, ale już wyciąć trzy trójkąty w innych rozmiarze.
    3. Resztę ciasta ciemnego i jasnego połączyć razem, tak, aby powstało dwukolorowe ciasto, rozwałkować i wyciąć ostatnie formy choinkowe i ozdoby.
  • 3. Mają powstać trzy choinki: ciemna, jasna i dwukolorowa w trzech rozmiarach, czyli po trzy identyczne trójkąty na każdą choinkę.
    • Wymiary choinek: wysokość x szerokość podstawy - 30x14, 25x12, 20x10
    • Pierniki piec w 180 st.C przez 15 minut.
    • Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy na każdym położyć papierową formę i przyciąć ciasto do wyjściowych wymiarów, kiedy jeszcze piernik nie stwardniał. Piernik podczas pieczenia rośnie i często deformuje się na obwodzie a do złożenia choinki potrzebne są trójkąty o idealnych brzegach.
  • 4. Lukier
    • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w mikserze zajęło to 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny.
    • Podzielić masę na 3 części i 2 zabarwić barwnikami.
  • 5. Składanie choinek
    • Cukier wrzucić na patelnię i poczekać, aż się rozpuści, nie mieszać cały czas.
    • Długie boki pierwszego trójkąta delikatnie zamoczyć w karmelu, przyłożyć drugi trójkąt i skleić. Następnie trzeci trójkąt, któremu zamoczyć jeden bok i przykleić do pozostałych.
    Należy to robić bardzo ostrożnie i najlepiej z pomocą drugiej osoby. Tak samo skleić pozostałe choinki.
    • Lukier przełożyć do rękawów cukierniczych i ozdobić boki, na których widać klejenie karmelem.
    • Ozdobić gwiazdki i małe choineczki lukrem, pisakami, cukierkami, a następnie przykleić gorącym karmelem do dużych choinek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować