Choinki z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Choinki piernikowe
• Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko.
• Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą.
• Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno.
• Włożyć do lodówki na noc.
2.Ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia. Na ciasto położyć trójkątne papierowe formy i wyciąć nożem trójkąty z ciasta.
1. Ciemne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć według formy trzy takie same trójkąty równoramienne i małe pierniczki - choinki, gwiazdki do ozdoby.
2. Tak samo zrobić choinki i ozdoby z jasnego ciasta, ale już wyciąć trzy trójkąty w innych rozmiarze.
3. Resztę ciasta ciemnego i jasnego połączyć razem, tak, aby powstało dwukolorowe ciasto, rozwałkować i wyciąć ostatnie formy choinkowe i ozdoby.
3.Mają powstać trzy choinki: ciemna, jasna i dwukolorowa w trzech rozmiarach, czyli po trzy identyczne trójkąty na każdą choinkę.
• Wymiary choinek: wysokość x szerokość podstawy - 30x14, 25x12, 20x10
• Pierniki piec w 180 st.C przez 15 minut.
• Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy na każdym położyć papierową formę i przyciąć ciasto do wyjściowych wymiarów, kiedy jeszcze piernik nie stwardniał. Piernik podczas pieczenia rośnie i często deformuje się na obwodzie a do złożenia choinki potrzebne są trójkąty o idealnych brzegach.
4.Lukier
• Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w mikserze zajęło to 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny.
• Podzielić masę na 3 części i 2 zabarwić barwnikami.
5.Składanie choinek
• Cukier wrzucić na patelnię i poczekać, aż się rozpuści, nie mieszać cały czas.
• Długie boki pierwszego trójkąta delikatnie zamoczyć w karmelu, przyłożyć drugi trójkąt i skleić. Następnie trzeci trójkąt, któremu zamoczyć jeden bok i przykleić do pozostałych.
Należy to robić bardzo ostrożnie i najlepiej z pomocą drugiej osoby. Tak samo skleić pozostałe choinki.
• Lukier przełożyć do rękawów cukierniczych i ozdobić boki, na których widać klejenie karmelem.
• Ozdobić gwiazdki i małe choineczki lukrem, pisakami, cukierkami, a następnie przykleić gorącym karmelem do dużych choinek.
Komentarze