Chołojec

4.99 (195 ocen)

  • 60 min

Chołojec lub chłodnik u mnie od lat króluje tak przyrządzony właśnie chołojec :) Orzeźwiający , wyrazisty w smaku ze świeżutkimi , chrupiącymi warzywami :) Pyszność

  • 60 min

Składniki:

  • 2 i 0,5 l wody
    2 pęczki rzodkiewek
    10 małych ogórków szklarniowych
    2 duże czerwone cebule ( lub białe wg. uznania)
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    2 duże śmietany 800 ml
    4 łyżki octu
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Dania główne

Chołojec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy , odstawiamy do wystygnięcia.
  • chołojec-warzywka 2. Warzywa dokładnie myjemy. Rzodkiewkę i obrane ogórki kroimy w plasterki (większe w pół plasterki), cebulkę w malutką kostkę , szczypiorek i koperek siekamy drobno.
  • chołojec-warzywka w wodzie 3. Warzywa przekładamy do wystudzonej wody dodajemy 2 łyżki octu- mieszamy
  • chołojec-śmiwtana 4. Śmietanę mieszamy z resztą octu , szklanką wody z chołojcu ,solą i pieprzem.
  • chołojec 5. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty składników , mieszamy dokładnie , odstawiamy do lodówki , do schłodzenia ok. 30 min.
  • chołojec 6. Gotowy chołojec podajemy jako zupkę w upalny dzień lub dodatek do młodych ziemniaczków z jajkiem sadzonym bądź w koszulce.

Porady

Chołojec pasuje także do popijania po prostu kanapek z mięskiem, serem lub twarogiem, wtedy warzywa kroimy w mniejszą kostkę i podajemy chołojec w kufelkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować