75 dag sera u mnie rożki z Piątnicy, półtłusty
250 gram masła extra łaciate
3 żółtka i 3 białka
2 nakrętki Amaretto
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy 16 gram
1 duże opakowanie herbatników / potrzeba 48 sztuk/
2 łyżki kakao
1 galaretka czerwona lub w innym kolorze ew w 2 kolorach
skórka pomarańczowa kandyzowana lub rozdrobnione bakalie
Chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, przestudzić i przelać do płaskiego naczynia, odstawić aby dobrze stężała, wtedy możemy pokroić ją dowolnie w kosteczkę lub w paski.
Ser zemleć 1 raz.
Masło pokroić i zmiksować z cukrem, żółtkami, wanilią, szczyptą soli i stopniowo dodawać ser.
Masę podzielić na 2 części.
Do 1 dodać kakao i Amaretto
Do 2 części dodać ubite białka, skórkę kandyzowaną i galaretkę.
Delikatnie połączyć z masą.
Na grubej podwójnej folii aluminiowej układać herbatniki/niczym nie nawilżać/
w rzędach -3/8
Nałożyć masę ciemną i rozsmarować ją po całości.
Znów ułożyć herbatniki a na nie jasną masę, rozsmarować tak aby na środku było jej najwięcej.
Przy pomocy folii złożyć ciasto w trójkąt. obcisnąć dokładnie folią aby masa się nie rozeszła. schłodzić .
Ja na 1 godzinę włożyłam do zamrażarki.
Po schłodzeniu polać polewą i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze