Chatka Baby Jagi

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Jak byłam mała to często mama robiła mi taka chatkę. Teraz ja ją robię dzieciom znajomych.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g twarogu śmietankowego w kostce
    50 g miękkiego masła
    pół szklanki cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego
    łyżka kakao
    1 duże opakowanie herbatników
    POSYPKA: wiórki kokosowe
    POLEWA: 2 łyżki mleka, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj polewę. Zagotuje mleko, cukier i masło. Wsyp kakao, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj mleko jeśli polewa jest za gęsta albo kakao jeśli jest za rzadka.
    Ciastka ułóż na foli w 3 rządkach po 3 herbatniki (dłuższymi bokami do siebie, łącznie 9 herbatników).
    Utrzyj twaróg z cukrem i miękkim masłem na gładką masę. Podziel na pół. Do jednej części dodaj łyżkę kakao i dokładnie wymieszaj. Jasną masę rozsmaruj na przygotowanych ciastkach. Przykryj ją kolejnymi 9 herbatnikami lekko dociskając. Na ciastka wyłóż ciemną masę, zostaw więcej na środku. Przy pomocy folii złóż złóż zewnętrzne rzędy ciastek do środka, tak by powstały trójkąty. Dociśnij a następnie polej polewą. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Poczekaj, aż polewa zastygnie, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Porady

Ciasto jest najlepsze na następny dzień gdy herbatniki nasiąkną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować