• Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chałka to tradycyjny lekko słodki wypiek żydowski. Świetnie smakuje z masłem, dżemem oraz bez żadnych dodatków. Pyszna jest lekko ciepła zaraz po upieczeniu, a także na drugi dzień.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka (chlebowa): 4 szklanki
    - drożdże (świeże): 20 gramów
    - mleko (ciepłe): 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier (domowy aromatyzowany wanilią): 80 gramów
    - masło: 60 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    PONADTO::
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasto drożdżowe Desery

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko, sól. Wlewam letnie mleko z rozpuszczonym w nim cukrem i roztopione i przestudzone masło. Całość miksuję, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Delikatnie oprószam mąką, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • Chałka - zaplatanie 3. Wyrośnięte ciasto przekładam na lekko obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Dzielę na pięć równych części. Z każdej części formuję wałeczek jednakowej długości, grubszy po środku, a zwężający się przy końcach.
  • Chałka - zaplatanie 4. Górne końce pięciu wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz, przekładając skrajny wałeczek do środka, raz lewy, raz prawy.
  • Chałka - zapleciona 5. Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięta chałka 6. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
  • Chałka - posmarowana żółtkiem 7. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekała się od góry, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia.
  • Chałka 8. *z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować