Puszysta, maślana chałka drożdżowa z makiem. Wyśmienita na śniadanie. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    15 g drożdży świeżych
    50 g cukru
    16 g cukru waniliowego (1 op.)
    1/2 szkl letniego mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła

    Dodatkowo:
    1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do wysmarowania chałki
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".
  • 2. Ciasto: Mąkę, cukry, sól oraz jajko umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • image-0akbqp9 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek. Końce wałeczków zlepić ze sobą. Zewnętrzny wałeczek przekładać w stronę środka przez dwa wałeczki (tak jak plecie się warkocz) i tak do końca. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do napuszenia.
  • 4. Po tym czasie wysmarować chałkę jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w 180 st.C około 30 minut do zezłocenia (można przykryć ją folią aluminiową, jeśli zbyt szybko się rumieni) Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na jedną chałkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować