Chałka Drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspomnienie dzieciństwa,najlepiej smakuje z mlekiem lub kakao :) Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    500g mąki pszennej
    250ml letniego mleka
    100g masła rozpuszczonego i wystudzonego
    30g drożdży świeżych
    1 łyżka cukru
    2 jajka
    16g cukru waniliowego
    szczypta soli
    sezam do posypania chałki

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostałe składniki (oprócz sezamu) wykładamy do miski i zalewamy rozczynem. Mieszamy i na sam koniec wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok.60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (jeżeli chcecie zrobić dwie mniejsze chałki to na 8 części),robimy wałki (u mnie każdy o długości 40cm) i zaplatamy warkocz.
    Zaplecioną chałkę odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.25-30 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy