Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostałe składniki (oprócz sezamu) wykładamy do miski i zalewamy rozczynem. Mieszamy i na sam koniec wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok.60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (jeżeli chcecie zrobić dwie mniejsze chałki to na 8 części),robimy wałki (u mnie każdy o długości 40cm) i zaplatamy warkocz.
Zaplecioną chałkę odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.25-30 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.
Komentarze