Chałka drożdżowa z kruszonką

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wyśmienita chałka, bardzo wciągająca- tak twierdzą przyjaciele - kiedy się zje kawałek, chce się już kolejny ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    -450g mąki pszennej
    -100ml ciepłego mleka
    -100ml ciepłej wody
    -10dag świeżych drożdży
    -2 jajka
    -2 łyżki masła roztopionego
    -6 łyżek cukru
    -1 łyżeczka soli

    Kruszonka:
    -60g mąki pszennej
    -30g masła
    -30g cukru

    Dodatkowo-> jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Chałka drożdżowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz 2 łyżkami cukru. Zostawiamy na 15 min w ciepłym miejscu, przykrywamy ścierka. Zaczyn powinien być aktywny (tzn. powinny być na nim pęcherzyki powietrza).
  • 2. Resztę maki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól , roztrzepane jajka, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • 3. Formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.1h)
  • Chałka drożdżowa z kruszonką 4. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz. Końce podwijamy pod spód.
  • Chałka drożdżowa z kruszonką 5. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30min do napuszenia.
  • 6. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy aż powstaną grudki.
  • Chałka drożdżowa z kruszonką 7. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 30min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż skórka bedzie brązowa.

Porady

Nie należy podsypywać zbyt dużo mąki, gdyż cisto ma być giętkie i elastyczne, w przeciwnym razie wyjdzie zbyt twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować