Chałka jogurtowa z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzać. Dodać drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i roztopionym masłem. Mąkę przesiać. Wlać masę jogurtową i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 3 lub 5 części. Z każdej części zrobić wałek i zaplec warkocz. Przełożyć na blaszkę i odstawić na 10-15 minut do ruszenia.
Kruszonka: Ze składników zagnieść drobną kruszonkę. Chałkę posmarować letnim mlekiem lub jajkiem i posypać kruszonką. Piec 40 minut w 180 st. C. Studzić na kratce (chyba że też lubicie ciepłą chałkę posmarowaną masłem do tego ciepłe kakao)
Komentarze