Chałka orzechowa z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smaczna z masłem i szklanką ciepłego mleka, super dodatek do śniadania. Pachnie i smakuje orzechami. Miała być mała chałka a wyrosła bardzo duża.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 1 chałkę:
    50 g masła
    250 g mąki tortowej
    2 dag świeżych drożdży
    Sól do smaku
    2 łyżki cukru
    3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich
    1 duże jajko
    125 ml ciepłego mleka
    Kruszonka:
    1 łyżka mąki
    1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka masła
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka orzechowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, orzechy, sól, cukier wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do środka składników sypkich, odstawić do wyrośnięcia drożdży w ciepłe miejsce, dodać rozkłócone jajko(małą część odlać do posmarowania chałki), wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić ponownie ciasto do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, zapleść warkocz tworząc chałkę. Formę natłuścić, ułożyć bułkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić by chałka wyrosła.
    Składniki kruszonki zagnieść, schłodzić, posypać wyrośniętą chałkę. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 30 minut.

Porady

1.chałkę można posmarować mlekiem zamiast jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować