Chałka orzechowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, orzechy, sól, cukier wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do środka składników sypkich, odstawić do wyrośnięcia drożdży w ciepłe miejsce, dodać rozkłócone jajko(małą część odlać do posmarowania chałki), wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Następnie dodać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić ponownie ciasto do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, zapleść warkocz tworząc chałkę. Formę natłuścić, ułożyć bułkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić by chałka wyrosła.
Składniki kruszonki zagnieść, schłodzić, posypać wyrośniętą chałkę. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 30 minut.
Komentarze