Chałka w trzech kolorach i smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Dzielimy na 3 równe części i umieszczamy w 3 miskach.
2.Zielony: Czosnek niedźwiedzi miksujemy z połową szklanki wody i olejem dodajemy suche składniki i mieszamy, aż uzyskamy plastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Czerwony: Do mąki dodajemy 2 łyżeczki pesto i pół szklanki wody. Mieszamy, aż uzyskamy plastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Żółty: Mąkę mieszamy z kurkumą wodą i olejem. Też odstawiamy do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i z każdego kształtujemy długi wałeczek. Następnie splatamy w warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
6.Warkocz smarujemy wodą lub rozpuszczonym masłem i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 30- 40 minut.
Porady
Dodatkowo do ciasta można dodać sera: czerwonej goudy, zielonej i żółtej.
Komentarze