Chałka z 6 części (splotów)

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ze strony ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

    ILOŚĆ: 1 bardzo duża chałka

    4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
    3/4 szklanka mleka, ciepłego
    1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
    2 jajka
    1 żółtko
    4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
    1 łyżeczka soli, płaska

    DODATKOWO:

    1 białko do posmarowania wierzchu
    2-3 łyżki sezamu (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Chałka z 6 części (splotów) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże razem z łyżeczką cukru. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na 10 min. do podrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 części. Formujemy wałeczki o długości 40 cm. Zaplatamy chałkę (TUTAJ znajdziesz dokładny opis ze zdjęciami z wykonania), następnie przykrywamy folią i odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę. Przed pieczeniem smarujemy dobrze białkiem, oprószamy ziarnami sezamu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować