chałka z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

piekę ją od około dwóch lat. Chałka z tego przepisu jest smaczna na drugi a nawet trzeci dzień.Z podanej porcji wychodzą dwie chałki wielkości keksówki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 900 g mąki
    100 g cukru
    30 g drożdży
    400 ml letniego mleka
    1 duża łyżeczka soli
    100 g masła
    3 jajka
    kruszonka:
    1 łyżka zimnego masła
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    szczypta cynamonu
    1 żółtko
    do posmarowania jedno jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść jak warkocze. Włożyć do keksówek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.
  • 2. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść palcami. Jajko roztrzepać i posmarować nim chałki. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować