piekę ją od około dwóch lat. Chałka z tego przepisu jest smaczna na drugi a nawet trzeci dzień.Z podanej porcji wychodzą dwie chałki wielkości keksówki.
2 godz.
Składniki:
900 g mąki
100 g cukru
30 g drożdży
400 ml letniego mleka
1 duża łyżeczka soli
100 g masła
3 jajka
kruszonka:
1 łyżka zimnego masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
1 żółtko
do posmarowania jedno jajko
Chałka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść jak warkocze. Włożyć do keksówek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.
2.Wszystkie składniki kruszonki zagnieść palcami. Jajko roztrzepać i posmarować nim chałki. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około pół godziny.
Komentarze