Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Idealna na kolację czy też śniadanie, pulchna, delikatna w smaku i sycąca.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    3,5 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki roztopionego masła
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli

    Kruszonka:
    3 łyżki mąki przennej
    3 łyżki cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Kruszonka

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
  • 2. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz mlekiem, sól i pozostały cukier, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.
  • 3. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski - będzie się kleić. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
  • 4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 4 wałki i zaplatamy warkocz.
    Chałki przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  • 5. W czasie kiedy chałki wyrastają wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia się.
  • 6. Chałki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min.
    Jeśli zbyt szybko będą się rumienić przykrywamy je folią aluminiową.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować