Chałka z kruszonką (2 szt) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży.Dodać ok. 5 łyżek mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aż rozczyn wyrośnie.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru ubitego z jajkiem, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto(musi odchodzić od ręki)
Znów przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
2.Ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 części. Z trzech części zaplatać jak warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema. Powstaną 2 chałki.
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
3.Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i pokruszyć na chałce.
Piec ok. 20-30 minut w 190-200 stopniach.
Komentarze