Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

Miękka, w sam raz słodka.. czego chcieć więcej ?Idealna na śniadanie, z samym masłem - wystarczy !

Składniki:

  • Składniki:

    Rozczyn:
    30 g świeżych drożdży
    100 ml ciepłego mleka
    10g cukru
    50g mąki

    Ciasto :
    80g cukru
    1 łyżka soli
    800 g + 150 g mąki
    3 jajka
    100 g masła

    +1 jajko do posmarowania
    + kruszonka/ mak / sezam - do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru, drożdży, mleka i mąki sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    W tym czasie rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia, podgrzać mleko- nie może być gorące, mąkę, z roztrzepanymi jajkami, ostudzonym mlekiem i masłem, solą i z rozczynem połączyć i wyrobić gładkie ciasto, podsypując (150g)mąką by nie było zbyt klejące. Delikatne niezbite ciasto odstawające od ścianek, wyrabiać przez 5 minut na blacie.
    Ciasto ponownie włożyć do miski na około 1,5 w tym czasie należy odgazowywać ciasto - wbijając w nie pięść
    Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 2 części.
    Kazdą cześć podzielic na 4-6 kawałków - uformować z nich wałki i zapleść.

    Chałkę wyłożyć na blachę, odstawić do wyrośnięcia około 30 minut.
    Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem.Posypać kruszonką- w moim przypadku/ makiem, sezamem. Piec w 180*C przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować