Chałwowa pokusa z czekoladową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, rozpływający się w ustach deser w którym dominuje smak chałwy i czekolady. Prawdziwa przyjemność dla jej miłośników. Uwaga! Bomba kaloryczna :-)

  • 60 min

Składniki:

  • -150 g chałwy o ulubionym smaku (ja użyłam bakaliowej)
    -500 ml śmietanki 30%
    -saszetka bitej śmietany w proszku (najlepiej waniliowej)
    -tabliczka czekolady deserowej

Chałwowa pokusa z czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałwę rozdrabniamy.
  • 2. Czekoladę roztapiamy na wolnym ogniu, z 2 łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno.
  • 3. Do ubitej śmietany dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i dokładnie miksujemy. Dodajemy bitą śmietanę w proszku i miksujemy jeszcze około 3 minuty.
  • 4. Na dno salaterek lub pucharków wykładamy 3/4 rozdrobnionej chałwy. Następnie układamy ubitą na sztywno masę i posypujemy resztą chałwy. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Smacznego :-)

Porady

Przepis na 4 porcje deseru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy