Chałwowiec z granatem i malinami

4.5 (149 ocen)

Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    200 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka)
    50 g czekolady mlecznej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z galaretką:
    1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych)
    1 granat
    2 galaretki malinowe
    500 ml wody

    Krem chałwowy:
    2 budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka)
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    200 g margaryny maślanej
    100 g chałwy waniliowej
    100 g chałwy waniliowo-kakaowej
    Dodatkowo:
    50 g czekolady
    Foremka 24x29 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chałwowiec z granatem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eo3nfr 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie po jednym, dwa żółtka. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do białek i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez 35 minut w 160*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • image-1t04u55 2. Masa z galaretką:
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia.
  • image-226yt3n 3. Krem chałwowy:
    W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.
  • 4. Złożenie ciasta:
    W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Granat Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować