Chałwa z kaszki mannej

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To taka polska odmina chałwy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CHAłWA:
    - kaszka manna: 1 szklanka
    - masło: 125 gramów
    - cukier: 180 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - migdały w płatkach: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwa z kaszki mannej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałwa z kaszki mannej 1. Cukier ugotować w 50 ml wody na gęsty syrop.
    Kaszkę uprażyć ok 20 minut na maśle, aż nabierze złotawego koloru.
  • Chałwa z kaszki mannej 2. Gorący syrop wlać do kaszki manny, dodać cukier waliliowy, 1/2 szklankę płatków migdałów i bardzo szybko wymieszać masę.
  • 3. Zanim masa zastęgnie rozlać ją do silikonowych foremek. Jeżeli będzie zbyt gęsta na równomierne rozlanie to można dodać odrobinę wody. Tak przygotowaną chałwę zapiec 20 minut w 120 stopniach.
    Po wyjęciu z foremek udekorować płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować