Chapagetti(znane również pod nazwą zazang myun) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti ugotować w wodzie ze szczyptą soli zgodnie z instrukcjami na opakowaniu(można dodać łyżeczkę oliwy, aby się nie sklejał). Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.
Przygotować warzywa- obrać marchew, cebulę i ziemniaki, umyć kapustę. Wszystkie warzywa pokroić w dość drobną kostkę(kostki z ziemniaków mogą być trochę większe).
Polędwicę wieprzową pokroić w małe kosteczki, podsmażyć chwilę, po czym dodać warzywa(z wyjątkiem kapusty) i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać kapustę i doprowadzić do miękkości. Nie zdejmować z gazu. Wlać na patelnię z warzywami i mięsem szklankę wody(można dodać jeszcze trochę oleju). Następnie dodać pastę zazang, podgotować chwilę, dodać mąkę dokładnie mieszając, by uniknąć grudek. Do smaku można dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Jeszcze chwilę pogotować.
Gotową potrawę najlepiej podawać w miskach lub w głębokich talerzach. Aby nadać jej apetyczny wygląd warto pozostawić wymieszanie makaronu i sosu jedzącemu. Na wierzchu dla ozdoby rozsypujemy groszek, pokrojonego w paseczki ogórka i omlet.
Smacznego!
PS- pastę zazang znajdziesz w sklepach z koreańską lub chińską żywnością.
Komentarze