Charlotte sometimes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubijaj na parze dodając powoli cukier puder. Gdy będą już puszyste dodaj powoli pokruszoną drobno białą czekoladę i ubijaj w dalszym ciągu, aż się rozpuści.
2.Zdejmij naczynie z żółtkami z pary. Dodaj serek mascarpone i ponownie delikatnie połącz składniki. W 1/4 kubka wrzątku rozpuść łyżeczkę żelatyny i dodaj do przygotowanej masy. Celem jest uzyskanie stałej konsystencji musu, a nie galaretowatej substancji.
3.Małe miseczki wyłóż folią spożywczą. Po bokach poukładaj przekrojone na pół biszkopty, tak, aby dół ciasta stanowiła płaska przecięta część. Na samym dnie ułóż taki kawałek biszkopta, aby stanowił podstawę całego deseru.
4.W tak przygotowaną foremkę włóż masę. Uważaj, żeby nie przelewała się ona w górnej części. Tak przygotowane babeczki wstaw do lodówki na około 30 minut.
5.Wyciągnij je delikatnie z foremek, ułóż na talerzyku i przewiąż kolorową wstążką. Na wierzchu każdego deseru możesz ułożyć np. świeże truskawki, bądź inne owoce lub posypać migdałami.
Komentarze