Charlotte russe

4.5 (190 ocen)

Torcik bez pieczenia, z dwoma musami: czekoladowym i wiśniowym. Wiśnie miałam zamrożone jeszcze z lata, z ogrodu rodziców. Lubię takie owoce wykorzystywać zimową porą by mieć choć trochę namiastkę lata.

Składniki:

  • 100 g podłużnych biszkoptów (na boki)

    Spód:
    7-8 podłużnych biszkoptów
    2 łyżki esencji kawowej
    opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

    Warstwa czekoladowa:
    400 g słodkiej śmietanki
    150 g czekolady mlecznej
    1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno

    Warstwa wiśniowa:
    400 g mrożonych wiśni z pestkami (350 g jeśli są bez pestek)
    1 galaretka czerwona (opak. na 375 ml wody) rozpuszczona w 200 ml wrzątku
    1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno

    Wartswa śmietankowa:
    200 g słodkiej śmietanki
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Dekoracja:
    2 kostki białej czekolady
    2 kostki mlecznej lub kawowej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Charlotte russe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej - najlepiej wieczorem - zagotuj 400 g słodkiej śmietanki, zestaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Odstaw by się rozpuściła, potem wymieszaj a jak trochę przestygnie wstaw na całą noc do lodówki. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona nie ubije się.
  • Spód ciasta 2. Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne).
  • Masa czekoladowa 3. Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny.
  • Mus wiśniowy 4. Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować.
  • Masa wiśniowa 5. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczlna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny.
  • Gotowy torcik 6. Słodką śmietankę - 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście.
  • 7. Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu.

Porady

Klasyczna Charlotte russe to forma ciasta bez pieczenia. Pyszny krem lub kilka warstw kremów zastygłych w formie z biszkoptów, najczęściej są to podłużne biszkopty tzw. ladyfinger.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować