Chleb słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki z solą przesiać przez sitko ,zrobić zagłębienie(dołek)pokruszyć drożdże ,posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem,odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.Jajka ubić mikserem.Masło stopić i ostudzić.Następnie do mąki z zaczynem dodać ,ubite jajka i masło.Wyrobić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na ok.1h.(do wyrośnięcia)
2.Po wyrośnięciu ciasto podzielić na trzy części,kulki(duża,średnia,mała)
3.Bierzemy dużą część ciasta i ponownie dzielimy na 5 kawałków.
4.Za pomocą wałka zrobić z ciasta 5 placków(okręgów) można je wyciąć za pomocą noża do pizzy,nie muszą być zbyt równe ,ponakładać na siebie smarując każdy oliwą z oliwek(nie dociskać do siebie placków)Ułożyć na formie z papierem do pieczenia.Za pomocą ostrego noża naciąć ciasto w środku na trójkąty pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwrócić na zewnątrz.
5.Powtarzać te same czynności, ze średnią kulą ciasta – podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przeciąć znowu na trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz zdjęcie ). Następnie odwijać.
6.W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta.Chleb przesmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać słonecznikiem
7.Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.Jeśli chlebek za bardzo się przypala przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
Komentarze