Chicken Pie / Mushroom Pie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawa spróbowana przeze mnie w holenderskiej knajpce, odtworzona po powrocie do domu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - puree ziemniaczane ze śmietaną: 100 gramów
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - pieczarki: 300 gramów
    - śmietana gęsta 20%: 1 sztuka
    - cebula: 1 opakowanie
    - mąka: 2 łyżki
    - ser żółty: 3 plastry
    - ciasto francuskie: 1 sztuka

Chicken pie / mushroom pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chicken Pie / Mushroom Pie 1. Na początku przygotowujemy gęsty sos pieczarkowy z kurczakiem.
    Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, a później dodajemy mnóstwo śmietany, żeby były puszyste i rozpływały się w ustach.
    Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim robiąc ranty. Można je lekko podpiec w piekarniku, ale można też nie dawać go wcale.
    Następnie po kolei układamy warstwy: plasterek sera żółtego (mój był z pieprzem), puree ziemniaczane, plasterek sera żółtego, sos pieczarkowo-kurczakowy i plasterek sera. Całość przykrywamy ciastem francuskim i obcinamy je na kształt naczynia. Można je też podziurkować widelcem, albo wyciąć na środku krzyżyk, żeby zanadto nie napuchło.
    Pieczemy wedle uznania, aż całość się zagrzeje, a ciasto zarumieni.
    Pod warstwę ziemniaków powinno się położyć gałązkę rozmarynu do smaku, ale tego akurat nie miałam przy sobie, więc obyło się bez.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy