CHILI Z MIĘSA INDYCZEGO

0 (0 ocen)

Chili to danie bardo sycące i rozgrzewające. Chili z indyka jest delikatniejsze od tradycyjnego, polecam:)

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
    1 papryka czerwona
    1 papryczka ostra
    1 puszka pomidorow w zalewie
    1 puszka czarnej fasoli
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 duża cebula
    2 łydygi selera naciowego
    1-2 ząbki czosnku
    2 szkanki bulionu
    1 szklanka gęstego sosu pomidorowego lub przecieru
    1 łyżka suszonego oregano
    2 liście laurowe
    sól
    pieprz
    chili w proszku
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    kwaśna śmietna
    starty ser cheddar
    siekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chili z mięsa indyczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedna łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do oleju i lekko poddusić. Papryki oraz selera pokroic na mniejsze części dodac do cebuli lekko poddusić.
  • 2. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso, podsmażyć. Jeśli potrzeba odcedzić wytopiony tłuszcz.
  • 3. Mięso jak i warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz pomidory z puszki pokrojone na mniejsze części. Doprowadzić do zagotowania a następnie gotować przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.
  • 4. Dodać odcedzoną fasolę oraz sos pomidorowy,i oregano chwilę jeszcze pogotować. Chili powinno być gęste.
  • 5. Doprawić solą, pieprzem, papryka chili. Podawać posypane startym serem, łyżką kwaśnej śmietany lub posypane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować