chili con carne

4.5 (163 ocen)

  • 15 min

niebo w gębie!

  • 15 min

Składniki:

  • ok 500g mielonego mięsa (najlepiej wołowego)
    2 cebule
    2 papryki
    papryczka chili lub przyprawa chili
    puszka czerwonej fasoli
    karton przecieru pomidorowego ok 500g
    pieprz, sól
    50g masla
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i mieszamy od czasu do czasu.
  • 2. Po podsmażeniu mięsa kroimy drobno paprykę i dodajemy na patelnię. Całość smażymy aż papryka zmięknie.
  • 3. Następnie przenosimy zawartość patelni do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, gotujemy pod przykryciem.
  • 4. Po około 5 minutach dodajemy fasolę czerwoną i przyprawy, gotujemy jeszcze 10min bez przykrycia aby sos zgęstniał.
  • 5. Tak przygotowane danie podajemy z pieczywem.

Porady

Do chili con carne najlepiej jest podawać bagietkę lub jasne świeże bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasola Mięso Papryka Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować