Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.
2. W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.
Komentarze