Chili con carne z indykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mała modyfikacja tradycyjnego chili con carne - z mięsem z indyka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - mięso mielone z indyka - 500 g,
    - passata pomidorowa - 400 g,
    - olej/oliwa do podsmażenia mięsa,
    - cebula czerwona - 2 szt.
    - czosnek - 2 ząbki,
    - papryczka chili,
    - marchew - 2 mniejsze,
    - fasola czerwona z puszki,
    - papryka konserwowa,
    - ogórki korniszony,
    - rukola,
    - przyprawy.

Chili con carne z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni szklimy cebulę, czosnek i papryczkę chili (wszystko drobno pokrojone). Dodajemy mięso i przesmażamy razem.
  • 2. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i dusimy powoli pod przykryciem. Dorzucamy liścia laurowego i ziele angielskie. Paprykę, marchewkę i korniszony kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do potrawy.
  • 3. Wszystko dusimy powoli około 50 min. Na koniec dodajemy fasolę z puszki i rucolę. Doprawiamy kminkiem mielonym, solą, papryką ostrą (lub słodką jak ktoś woli miej pikantną potrawę).
  • 4. Podajemy z plackiem tortilli podgrzanym na suchej patelni.
    Smacznego :)

Porady

Fasolę i rukolę dodajemy na końcu, aby za bardzo nie rozmiękły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy