Chilijski piernik bożonarodzeniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kolejna wycieczka do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew nadająca mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Porcja na małą keksówkę
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    2 szkl mąki
    2 szkl startej marchewki
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    4 goździki
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1-2 łyżki kakao
    1/3 łyżeczki imbiru
    2-3 nasiona kardamonu
    1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, pestki słonecznika)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Chilijski piernik bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Kardamon i goździki ucieramy w moździerzu. Mieszamy z imbirem, gałką, cynamonem i kakao. Dodajemy do masy jajecznej.
  • 3. Ciągle ubijając dolewamy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem i sodą.
  • 4. Dodajemy marchew oraz bakalie. Delikatnie mieszamy i przelewamy ciasto do foremki na keksówkę.
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka.
  • 6. Kiedy piernik przestygnie możemy udekorować go roztopioną czekoladą, polewą lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować