Chilli con carne

5 (188 ocen)

  • 30 min

Jedna z ulubionych moich potraw. Lubię ją nie tylko jeść, ale również robić :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oliwy
    5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 mały sok pomidorowy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 papryka
    1 puszka kukurydzy
    do smaku: sól, pieprz, chili (można dodać również oregano i bazylię)
    dodatkowo ryż lub pieczywo do potrawy
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Już prawie gotowa potrawa. 1. Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać ją. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając.
    W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić.
    Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu lub przygotować pieczywo do potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować