Jedna z ulubionych moich potraw. Lubię ją nie tylko jeść, ale również robić :-)
30 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki
1 puszka fasoli czerwonej
1 mały sok pomidorowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka
1 puszka kukurydzy
do smaku: sól, pieprz, chili (można dodać również oregano i bazylię)
dodatkowo ryż lub pieczywo do potrawy
Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać ją. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić.
Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu lub przygotować pieczywo do potrawy.
Komentarze