Chinkali

4.48 (146 ocen)

  • 60 min

Chinkali pierożki gruzińskie. Przepyszne ! A bulion znajdujący się w środku pierożka to poemat.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz
    250g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
    sól
    pieprz
    1/3 szkl. bulionu warzywny / mięsny
    Ciasto
    250g mąki pszennej
    sól
    1/2 szkl. gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chinkali 1. Farsz
    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kolendrę rozgniatamy a czosnek przeciskamy przez praske. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko wyrabiamy podlewając bulionem. Mięso musi być nasączone ale nie może być rzadkie.
    Ciasto
    Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które musi być trochę twardsze niż na nasze pierogi. Rozwałkowujemy na placek i wycinamy krążki o średnicy mniej więcej 10/11 cm. Pośrodku, każdego krążka kładziemy małą łyżeczkę przygotowanego farszu. Lepimy, dokładając kolejne zakładki, na końcu dociskamy ogonek formując sakiewkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia około 5/6 minut. Podajemy posypane pieprzem, natką pietruszki. I na koniec bardzo ważna sprawa ! Chinkali nie kroimy, chinkali jemy rękoma, łapiemy za ogonek, odwracamy i najpierw wypijamy pyszny rosół znajdujący się w środku. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować