1.Farsz
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kolendrę rozgniatamy a czosnek przeciskamy przez praske. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko wyrabiamy podlewając bulionem. Mięso musi być nasączone ale nie może być rzadkie.
Ciasto
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które musi być trochę twardsze niż na nasze pierogi. Rozwałkowujemy na placek i wycinamy krążki o średnicy mniej więcej 10/11 cm. Pośrodku, każdego krążka kładziemy małą łyżeczkę przygotowanego farszu. Lepimy, dokładając kolejne zakładki, na końcu dociskamy ogonek formując sakiewkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia około 5/6 minut. Podajemy posypane pieprzem, natką pietruszki. I na koniec bardzo ważna sprawa ! Chinkali nie kroimy, chinkali jemy rękoma, łapiemy za ogonek, odwracamy i najpierw wypijamy pyszny rosół znajdujący się w środku. Smacznego
Komentarze