Chińska zupa różana z nasionami lotosu i kwiatem liczi

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Różana zupa na bazie skondensowanego mleka i naparu z kwiatu liczi, z nasionami lotosu i jagodami Goji. Sycący ryżowy makaron i odrobina innowacji- zupa idealna na lekką elegancką kolację.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbata różana: 3 szklanki
    - mleko skondensowane: 1 szklanka
    - kwiat liczi (+ kilka do dekoracji (opcjonalnie)): 2 sztuki
    - woda: 400 mililitrów
    - suszone nasiona lotosu (namoczone w wodzie przez 20 minut): 0.5 szklanki
    - makaron ryżowy: 60 gramów
    - suszone jagody Goji: 3 łyżki
    - miód (opcjonalnie): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chińska zupa różana z nasionami lotosu i kwiatem liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować, w osobnych filiżankach umieścić kwiaty liczi i każdy zalać 200 ml wody, poczekać aż powstanie napar. W tym czasie kwiaty otworzą się, po zaparzeniu należy delikatnie je wyjąć.
  • 2. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5-7 minut do nasiąknięcia.
  • 3. W rondelku zagotować herbate różaną oraz napar z kwiatu liczi.
    Dodać odsączony makaron i gotować przez 5 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać suszone jagody Goji.
    Mleko podgrzać i spienić za pomocą miksera, połączyć z herbatą., uważając na piankę.
  • 4. Ostudzić, podawać lekko ciepłe lub całkowicie schłodzone, z dodatkim nasion lotosu i ozdobione rozwiniętym kwiatem liczi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować